Hangi Bakım Planı Tesisim İçin En Doğru?

Hangi Bakım Planı Tesisim İçin En Doğru?

Önleyici ve kestirimci bakımın her ikisi de, ekipmanlarınızın genel sağlığında önemli bir rol oynarken; bu iki bakım arasında bazı farklılıklar vardır. Hangi bakım tesisiniz için en iyisidir? Artılarını ve eksilerini değerlendirelim.


Önleyici Bakım
Önleyici bakım tekrarlayan temellerde planlanır ve yer alır. Bunu yağ değişimi gibi düşünebiliriz.Yağ birkaç kilometre daha kullanmak için yeterli olabilir fakat yenilemek için kötü olmasını beklemek istemezsiniz. Ekipmanlar yaş aldıkça bozulmaya meyillidirler bu nedenle önleyici bakım, arızalar meydana gelmeden önce önlemek için düzenli bakımın tamamlanmasıdır.

Artıları:
⦁    Kolay uygulamadır.
⦁    Makinelerin aksama süresini azaltır.

Eksileri:
⦁    Gerektiğinden fazla zaman gerektirdiği için fazla iş gücüne ihtiyaç duyar.
⦁    Teknisyenler bakım kontrollerinde fazladan bakım masrafı çıkmaması için sadece gerekli düzeltmeler yapmaya dikkat etmelidirler.
⦁    Değiştirilmemesi gereken değişiklik yapılmasına yol açabilir.

En Verimli Kullanım Alanları
⦁    Belirli aralıklarda yıpranma gösteren makinelerde
⦁    Durum izleme gibi bir seçenek olmadığında
⦁    Maliyet arızadan daha az olduğunda

 

Kestirimci Bakım
Kestirimci bakım belirli aralıklarda planlanmış testler içerir.Bir makinede ilk aşınma göründüğünde bakım yapılabilir.Bu yaklaşım optimum makine sağlığı zamanlarında gereksiz kaynakları kullanma zorunluluğu olmadan makine arızasını önler.

Artıları
⦁    İş gücü kaybettirmez.
⦁    Planlanmamış aksama süresini azaltır.
⦁    Envanterde daha az parça tutulur.
Eksileri
⦁    Bileşenler ihtiyaçtan daha kısa sürede değiştirilebilir.
⦁    Bazı makineler daha hızlı başarısızlık eğrisi yaratır ve diğerlerinden daha sık izleme talep edebilir.
⦁    Bazı makineler diğerlerinden çok daha hızlı felaket hasarlara sürüklenebilir ve özel izlemeye ihtiyaç duyabilirler.

En Verimli Kullanım Alanları
⦁    Bilimeyen aralıklarda hasara uğrayan makinelerde
⦁    İzleme araçlarına erişimi olan tesislerde

 

Proaktif Bakım
En iyisini sona saklıyoruz. Proaktif tam da adında olduğu gibi... proaktif! Makinelerin arızalanmasını beklemektense ya da düzenli aralıklarla bakım yapmaktansa proaktif bakım devamlı olarak makine sağlığı izlemeyi talep eder. Bu yaklaşım altında makine izleme verileri toplanır ve devamlılık gösteren temellerde analiz edilir. Böylece bakım ekipleri makine kusurlarını arızaya dönmeden tespit eder. Önceden adlandırılan bakım çeşitlerinin aksine proaktif bakımın pek de eksileri yoktur. Yine de birkaç avantajı vardır.
⦁    Makine arızalarında hasarın temelini bulmaya vurgu yapılır.
⦁    Ekip üyelerini birer uzman olmaya teşvik eder.
⦁    Maliyetleri ve aksama süresini en aza indirir.

Plan Oluşturmak
Hangi bakımı planlıyor olursanız olun, aynı hususlardan bazılarını dikkate almanız gerekecek. Başlamanız için bazı hususları sıraladık:
⦁    Tesisinizdeki bütün ekipmanların listesini yapın ve tesisinizdeki süreçlerdeki kritik alanlarını öğrenin.
⦁    Her ekipman parçasının hangi tip bakımı gerektirdiğini belirleyin. Çoğu seneryolarda harmanlanmış bir yaklaşıma ihtiyaç duyacaksınız.
⦁    Her ekipmanın iç çalışması hakkında bilgi edinin. Gerekli bilgileri,örneğin kullanım kılavuzlarını elinizin altında tutun. Bu sayede arızanın meydana gelmesi durumunda makineyle ilgili kolay bilgi erişimine sahip olacaksınız.
⦁    Süreç veya teknolojiyle ilgili herhangi bir gelişmeye açık olup olmadığını görmek için önleyici ve kestirimci bakım planınızı periyodik olarak denetleyin.

⦁    Makineleri sürekli olarak optimum çalışmada tutar.

Bu çalışma ACOEM tarafından yayınlanmış ve tarafımızca Türkçe'ye çevrilmiştir. Orjinal yayın için tıklayınız.